01 AprSuomenhevonen

Lempeä suomenhevonen on maamme ainoa alkuperäinen hevosrotu, ja sen historia ulottuu jo kauas menneisyyteen. Se on lähtenyt kehittymään omaksi rodukseen pohjoisen Euroopan maatiaiskannoista, ja puhtaana rotuna suomenhevosta on jalostettu jo 1900-luvun alusta saakka, jolloin sen kantakirja perustettiin.

Vankka ja hyväryhtinen suomenhevonen on luonteeltaan luotettava ja yleensä helppo käsiteltävä. Suomenhevosta voi nähdä niin raviradoilla, ratsuina kuin työhevosinakin. Siitä on myös olemassa pienempi, ponikokoinen muoto, jota käytetään ratsastukseen. Suomenhevosta jalostetaankin nimenomaan näihin neljään suuntaan: ravureiksi, ratsuiksi, työhevosiksi ja pienhevosiksi.

Suomenhevonen on ulkonäöltään sopusuhtainen ja keskikokoinen. Ne elävät yleensä pitkään ja ovat terveitä, lihaksikkaita ja kestäviä. Yleisin väritys on rautias, mutta muunkin värisiä suomenhevosia toki näkee. Luonteeltaan suomenhevonen on valpas, eloisa ja ennen kaikkea luotettava ja kova tekemään töitä. Suomenhevosia löytyy maastamme noin 20 000 ja kysyntää olisi tälle hienolle yleishevoselle enemmänkin.

Suomenhevosen historia punoutuu tiukasti koko Suomen historiaan ja sen vuoksi suomenhevosta pidetään yhtenä suomalaisuuden symboleista. Se on ollut suomalaisille suuri apu ja hyvä ystävä kautta aikojen. Nykyään se löytyy maa- ja metsätalousministeriön uhanalaisten rotujen listalta sekä myös Pohjoismaiden geenipankin luettelosta yhtenä harvinaisena pohjoiseurooppalaisena hevosrotuna. Suomenhevonen on myös luokiteltu EU:n toimesta suojeltavaksi hevosroduksi.

Suomenhevosen tulevaisuus näyttääkin aurinkoiselta, johtuen sen suojellusta asemasta ja monipuolisista käyttöominaisuuksista ja hienosta luonteesta.