05 AprIslanninhevonen

Islannin maantieteellinen sijainti on auttanut pitämään saaren oman, historiallisen hevosrodun, islanninhevosen, puhtaana ja alkuperäisenä. Tämä on ollut täysin tietoinen ratkaisu, sillä hevosten vieminen maahan kiellettiin jo kauan sitten ja hevosten vienti Islantiin on kielletty yhä tänä päivänä.

Islanninhevonen on sopeutunut mainiosti Islannin vaativiin ja rankkoihin olosuhteisiin. Sen turkki on paksu ja lämmin ja sillä on pitkät tuuheat jouhet. Se on vahva ja vanttera hevonen, vaikkakin melko pieni, säkäkorkeuden ollessa vain noin 135 senttiä. Kestävä islanninhevonen sopii mainiosti esimerkiksi ratsastusvaelluksiin, mutta sitä käytetään myös paljon erilaisissa harrastekäytössä. Luonteeltaan islanninhevoset eli issikat ovat yleensä iloisia, reippaita ja kilttejä.

Eniten islanninhevonen erottuu muista hevosroduista askellajiensa ansioista. Kun muut rodut osaavat kolme perusaskellusta – käynnin, laukan ja ravin – islanninhevonen taitaa näiden lisäksi yleensä myös töltin ja liitopassin. Jotkut islanninhevoset hallitsevat kaikki nämä viisi askellajia, mutta sen on osattava lajikuvauksen perusteella niistä vähintäänkin neljä.

Islanninhevonen on sosiaalinen hevonen, joka kaipaa lajikumppaniensa seuraa. Se vaatii myös paljon ulkoilua ja liikuntaa. Islanninhevonen on yleisterve ja pitkäikäinen rotu, jonka hoito on pääosin samanlaista kuin muillakin hevosroduilla.

Suomessakin harrastetaan islanninhevosia, joita joko tuodaan Islannista, Euroopasta tai kasvatetaan täällä. Islanninhevosia on maassamme noin 3000 ja islanninhevosiin erikoistuneita talleja noin 60. Kiinnostus luonteikkaisiin ja leppoisiin issikoihin on kasvussa, ja syystäkin: onhan se kerrassaan mukava hevosrotu!