05 MayLemmikiksi kilpikonna

Kilpikonna on kiinnostava ja eksoottinen lemmikki, joka on yleistynyt Suomessa viime vuosina paljon. Voisi kuvitella, että rauhallisen ja hitaan kilpikonnan hoitaminen on vaivatonta, mutta ennen kuin hankit kilpikonnan lemmikiksesi, kannattaa lukea nämä vinkit!

Ennen kuin hankit kilpikonnan, etsi luotettavaa tietoa sen hoidosta ja tarpeista. Ota selvää oikeasta ruokavaliosta ja eläimen vaatimasta elinympäristöstä. Suomessa yleisimpiä maakilpikonnalajeja ovat kreikankilpikonna ja nelivarvaskilpikonna, vesikilpikonnista puolestaan punakorvakilpikonna ja vaippakilpikonna. Näillä kaikilla on erilaiset tarpeet, joten ota selvää, mikä laji sopisi sinun elämäntyyliisi parhaiten.

Kannattaa jo heti alussa muistaa, että kilpikonna on hyvin pitkäikäinen ja eläimeen on pystyttävä sitoutumaan vuosiksi eteenpäin. Suuret muutokset, kuten muutot uusiin koteihin, ovat aina eläimelle stressaavia, vaikka kilpikonna sitä ei selvästi pystykään näyttämään. Kilpikonnaa ei voi ottaa vain lyhyeksi aikaa, vaan siitä on pidettävä huolta jopa kymmeniä vuosia.

Kilpikonnaa hankkiessa kannattaa ihan ensiksi kääntyä eläinsuojeluyhdistyksen puoleen, sillä kilpikonnia hylätään vuosittain paljon. Yhdistyksen tiloissa saattaa olla juuri sinua odottamassa nuori kilpikonna, joka kaipaa kotia. Kilpikonnat eivät ole siinä mielessä samanlaisia lemmikkieläimiä kuin esimerkiksi koirat, että niille tulisi helposti käytöshäiriöitä ja suuria sopeutumisongelmia, joten konnan hankkiminen eläinsuojelun parista on lämpimästi suositeltavaa. Mikäli et löydä konnaa eläinsuojeluyhdistykseltä, etsi niitä luotettavasta ja hyvästä eläinkaupasta tai kilpikonnien kasvattajilta. Muista, että kilpikonnat kantavat usein salmonellaa ja sen vuoksi, ja toki muutenkin, uusi lemmikkisi kannattaa käyttää eläinlääkärissä heti aluksi.

Mukavia hetkiä uuden lemmikkisi kanssa!