15 MarRavit

Ravit ovat suosittu hevosurheilun muoto, joka on lähtöisin Yhdysvalloista 1700-luvulla, joskin jo antiikin Kreikassa nähtiin raveja muistuttavia hevosajoja. 1800-luvulla ne olivat levinneet jo Eurooppaankin, jossa ne ovat suosittu hevosharrastus. Myös Suomessa päästiin aika pian niiden Eurooppaan tulon jälkeen raveihin kiinni, ja isännät leikkimielisesti kisailivat kirkkomatkalla tai luonnon niityille tehdyillä raviradoilla, talvisaikaan jääradoilla. Tämän päivän ravitoiminta on hyvin järjestäytynyttä toimintaa hoidettuine raviratoineen.

Olennainen osa raveja on myös vedonlyönti eli toto, ja Suomessa tässä on yksinoikeus Fintotolla. Aikaisemmin totoa hoiteli veikkaus. Suurimpia raviratoja Suomessa ovat Vermo Helsingissä, Jokimaa Lahdessa sekä Tampereen Teivo. Suurimpia ravitapahtumia Suomessa ovat Kuninkuusravit suomenhevosille sekä Finlandia-ajot, joihin myös kansainväliset hevoset ovat tervetulleita. Lajin valtakunnallinen keskusjärjestö, jonka vastuulla on kisatoiminta sekä kasvatus, on nimeltään Suomen Hippos ry. Maailmalla puolestaan suurimpia kisoja ovat mm. Elitloppet Ruotsissa sekä Prix d’Amérique Ranskassa.

Ravi ei ole hevosen luontainen liikkumismuoto, ja kisoissa laukasta rankaistaan heti, jos se kestää pidempään kuin hetken. Myös epäpuhdas laukka on hylkäyksen syy, ja tästä tulee aina merkintä hevosen kilpailukirjaan. Hevonen voidaan myös hylätä ohjastajan asiattoman käytöksen takia. Suomen kylmäveriset pääsevät naapurimaihin Ruotsiin ja Norjaan vain kutsukisoihin, mutta heillä on vapaa osallistumisoikeus Suomen kisoihin. Ravikilpailuissa käytetään myös lämminverihevosia, mutta koska he ovat nopeampia kuin kylmäveriset, kilpailevat he eri lähdöissä.

Raveissa tarvittavia välineitä ovat hevosen lisäksi kärryt, jotka on suunniteltu kevyiksi ja tasapainoisiksi. Ohjastamiseen riittää kevyet silavaljaat. Joillakin hevosilla näkee myös suojia hevosen silmien lähellä, jotka estävät hevosta häiriintymästä vierellä ravaavista hevosista. Jalkasuojat ovat myös yleisiä estämään vammoja.

Ravit ovat merkittävä urheilulaji Suomessa ja Suomi kuuluukin Euroopan viiden suurimman ravimaan joukkoon. Raveja käydään lähes päivittäin ja ne keräävät radoille katsojia vuosittain noin 800 000.