16 AprAscotin laukkakilpailut

Ascotin kuninkaalliset laukkakisat lienevät yksi maailman tunnetuimmista hevostapahtumista, eikä pelkästään itse laukkakisojen vuoksi, vaan myös brittieliitin tavasta esiintyä paikalla koreissa hatuissaan.

Ascot on pieni kaupunki noin 40 kilometrin päässä Lontoosta. Siellä, lähellä Windsorin linnaa, sijaitsee Englannin merkittävin kilparata, Ascot Racecourse. Radalla järjestetään kisoja ympäri vuoden, mm. yhdeksän Iso-Britannian 32:sta vuosittaisesta Group 1 -kilpailusta. Silti radan ehdottomasti merkittävin ja eniten ihmisiä vetävä tapahtuma on kesäisin järjestettävä Royal Ascot, jonne Iso-Britannian kuninkaalliset ja muu kerma tulevat esittäytymään ja tapaamaan toisiaan. Kuningatar Elisabeth omistaa itse useita hienoja hevosia ja hänet nähdään tapahtumassa poikkeuksetta, ja hänen mukanaan on aina muutakin kuninkaallista perhettä.

Royal Ascot on siis vuotuinen, viisipäiväinen hevosurheilutapahtuma, joka on Iso-Britannian suosituin lajissaan. Se on myös tapahtuma, jossa palkintorahat ovat suurimmat, sillä voittajille on jaossa peräti 4,5 miljoonaa puntaa. Kesäkuussa järjestettävät kisat televisioidaan yli 200 maahan ja niistä uutisoidaan lähes jokaisen maan muoti- ja juorupalstoilla daamien upeiden päähineiden vuoksi. Vaikka uutisoinnin varastavatkin maan eliitin asukokonaisuudet, on Royal Ascot silti avoin tavallisillekin ihmislle, maksua vastaan tottakai.

Olosuhteet Ascotissa ovat vierailijoille loistavat. Ascotin kilparadan alueelta löytyy yli 100 baaria ja ruokaravintolaa sekä 247 yksityisaitiota. Päivät ovat pitkiä, mutta nähtävää riittää. Hevosharrastuksella on vahvat perinteet Iso-Britanniassa ja Ascotin laukkakisoissa eliitin rakkaus tähän urheiluun näkyy erityisen vahvasti. Tavallinenkin kansa saa kuitenkin osansa kilpailutunnelmasta television välityksellä, ja Ascotin laukkakisa onkin koko kansaa yhdistävä vuosittainen traditio!